Gyakran ismételt kérdések

 

Mit jelent az, hogy TEKA?

A TEKA a TErmészetjáró ryta rövidített neve.

 

Mire használhatom a TEKA kártyámat?

Túrázáshoz kapcsolódó kedvezmények igénybevételére jogosít a TEKA szerte az országban, azokon a Kedvezményadó pontokon, amelyek csatlakoztak az Országos Kékkör Szolgáltatóhálózathoz.

 

Honnan ismerem meg a Kedvezményadó pontokat?

A Kedvezményadó pontok a kihelyezett figyelemfelkeltő zászlók és ajtómatricák segítségével ismerhetők meg, illetve megtalálhatók a www.termeszetjarokartya.hu oldalon térkép és lista  formájában is.

 

Hogyan vehetem igénybe a kedvezményeket, ha már van TEKÁm?

A Kedvezményadó pontokon, a kiválasztott szolgáltatás megvásárlása előtt fel kell mutatni a kártyát és a személyazonosító okmányt, amit a szolgáltató ellenőriz, majd megállapítja a kedvezményre való jogosultságot. Ezt követően a TEKA vonalkódját egy leolvasó eszközzel "becsippantja" vagy felírja a kártya adatait egy erre szolgáló nyilvántartásba. Mindezek után kerülhet sor a kedvezményes ár megállapítására és a szolgáltatás igénybevételére.

 

Hol fogadják el a TEKA kártyát?

A TEKA kártyát a kihelyezett figyelemfelkeltő zászlókkal és ajtómatricákkal jelzett helyeken, országszerte több száz ponton elfogadják a szolgáltatók. Továbbá a Kedvezményadó pontok a www.termeszetjarokartya.hu oldalon térkép és lista formájában is megtalálhatók.

 

Mennyibe kerül egy TEKA kártya?

A TEKA kártya éves díja 2017-ben bruttó 4900 Ft/év. Érvényes Magyar Természetjáró Szövetség tagszervezeti kártyával rendelkező igénylők részére kedvezményesen bruttó 1500 Ft/év.

 

Meddig érvényes a kártyám?

A Kártya érvényességi ideje a kibocsátás évét követő naptári év január 31. napjáig tart.

 

Hogyan lehet nekem is TEKA kártyám?

TEKA kártyát igényelni személyesen lehet a Magyar Természetjáró Szövetség Országos Központjában egy nyilatkozat kitöltésével, aláírásával, és a kártyadíj megfizetésével. (Az MTSZ központja: 1075 Budapest, Károly körút 11. 7. emelet, Európa Center Irodaház.)

 

Mit tegyek, ha elveszett vagy ellopták a kártyámat?

A Kártyabirtokos köteles a Magyar Természetjáró Szövetség részére írásban bejelenteni (e-mailen: kartya@termeszetjaro.hu) legkésőbb a bejelentés alapjául szolgáló körülmény bekövetkezését követő 8 napon belül - ha a kártyát ellopták, elveszítette, megrongálódott -, illetve ha a Kártya igénylésekor bejelentett személyes adatokban változás következett be. A bejelentést a Kártyabirtokos kizárólag saját nevében teheti, kivéve, ha 18. életévét nem töltötte be. Ez esetben gondviselője teheti meg az írásbeli bejelentést.

A bejelentésnek tartalmaznia kell az érintett Kártya számát, a Kártya birtokosának teljes nevét, telefonszámát, e-mail címét, az érintettség pontos okát, helyét és dátumát.

 

Ha már igényeltem kártyát, akkor mikortól tudom
a kedvezményeket elérni?

Az igénylés befejezésével és az éves kártyadíj megfizetésével már elérhetők a kedvezmények.

 

Gyerek vagyok, nekem is lehet TEKA kártyám?

Kártyát minden 18. életévét betöltött természetes személy, illetve a 14. életévét be nem töltött kiskorú, továbbá 14. és 18. életév közötti fiatalkorú személy részére törvényes képviselője jogosult igényelni tárgyév január 1-től.

 

Változás történt az adataimban, mit a teendőm?

Ha a Kártya igénylésekor bejelentett személyes adatokban változás következett be, akkor Kártyabirtokos köteles azt a Magyar Természetjáró Szövetség részére írásban bejelenteni (e-mailen: kartya@termeszetjaro.hu), legkésőbb változás bekövetkezését követő 8 napon belül.

 

Minden évben új kártyát kell igényelnem, akkor is,
ha előző évben már regisztráltam és igényeltem kártyát?

Igen, évente kell új kártyát igényelni és a kártyadíjat is újra be kell fizetni.

 

Nem találtam meg a választ a kérdésemre.
Hol és hogyan tudok segítséget kérni?

Az igénylők, illetve kártyabirtokosok részére információkérés céljából az alábbi csatornák állnak rendelkezésre: